به مناسبت روزجهاني تخم مرغ (9 اكتبر ،17 مهر ماه )
(( تخم مرغ وسلامت ))
تخم مرغ غذايي مغذي است كه در گروه غذايي گوشت قرار دارد . تخم مرغ منبع غني پروتئين ، اسيد هاي چرب غير اشباع ، ويتامين هاي A,E.K.B.D و مواد معدني همچون فسفر است . يك تخم مرغ درشت تقريباً حاوي 70 كيلو كالري انرژي است و مي تواند تامين كننده بخشي از انرژي مورد نياز روزانه افراد در همه گروههاي سني وجنسي باشد . متاسفانه ممكن است براساس باورهاي غلط ، عده اي از مردم به دليل وجود كلسترول در تخم مرغ ، از مصرف اين ماده غذايي ارزشمند پرهيز كنند و از ارزش تغذيه اي بالاي آن بي اطلاع باشند ، كاهش مقدار چربي اشباع در رژيم غذايي ، بسيار حائز اهميت است . در تخم مرغ نسبت اسيد چرب غير اشباع به اسيد چرب اشباع 2 به 1 است كه ميزان مطلوبي است . حتي افرادي كه به علت ابتلا به برخي بيماريها همچون چاقي ، فشارخون بالا يا كلسترول خون بالا بايد تعداد تخم مرغ مصرفي خود را محدود كنند نبايد از مصرف اين ماده غذايي خود را محروم كنند . اين افراد مي توانند تعداد تخم مرغ مصرفي خود را در هفته كاهش دهند و يا مي توانند تنها از سفيده تخم مرغ كه سرشار از پروتئين است استفاده كنند . تخم مرغ از جهات متعدد به عنوان يك غذاي عملگر در جهان مطرح است . برخي ويژگي هاي تخم مرغ كه سبب مي شود اين ماده غذايي در رديف غذاهاي عملگر قرار گيرد عبارتند از : * محتواي بسيار غني از پروتئين ( در سفيده تخم مرغ ) است . * غني از انواع ويتامين ، مواد معدني وآنتي اكسيدانهاست . * حاوي اسيدهاي چرب ضروري غيراشباع مورد نياز بدن در ساختمان سلولي است . * مكمل ساير غذاهاي روزانه است . * وجود لوتئين ( بتا كاروتن ها ) در زرده : محافظ چشم ها در برابر اكسيداسيون ، كاهش بالقوه خطر سرطانهاي كولون ، سينه ، ريه و پوست ، تقويت بينايي است . * وجود لوتئين در تقويت حافظه و قواي مغزي موثر است . * يكي از قليل منابع ويتامين D است كه به جذب كلسيم در بدن كمك مي كند . |
|
تخم مرغ حاوي انواع اسيد هاي امينه ( واحدهاي ساختماني پروتئين ها ) شامل ليزين ، تريپتوفان ، لوسين ، ايزولوسين ، ترئونين و والين مي باشد و به عنوان منبع پروتئين مي تواند تامين كننده اسيدهاي امينه ضروري براي انسان مي باشد . پروتئين تخم مرغ عمدتاً در سفيده آن متمركز است بنابراين افرادي كه به علل مختلف مانند بالا بودن سطح چربي هاي خون ، محدوديت در مصرف تخم مرغ دارند مي توانند از سفيده تخم مرغ جهت تامين پروتئين مورد نياز بدن استفاده نمايند . معادلات تخم مرغ در هرم غذايي در هرم غذايي كه معرف الگوي مناسب مصرف مواد غذايي در هركشور است ، تخم مرغ در گروه گوشت ، حبوبات و مغزها قرار دارد . در مصرف مواد غذايي اين گروه نيز همچون ساير گروههاي غذايي بايد تنوع و تعادل در مصرف رعايت شود و از مواد اين گروه به شكل جانشيني در طول روز استفاده شود . ارزش غذايي يك عدد تخم مرغ معادل است با 30 گرم انواع گوشت (قرمز ، مرغ وماهي ) معادل دو تكه متوسط خورشي ، نصف ليوان حبوبات پخته ، يك چهارم ليوان حبوبات خام و يك چهارم ليوان انواع مغزها ( بادام ، پسته ، فندق ، گردو و... ) . بنابر توصيه سازمانهاي بين المللي ، مصرف يك عدد تخم مرغ در روز در افراد سالم بلامانع است . محدوديت هاي مصرف تخم مرغ همه افراد مي توانند روزانه يك عدد تخم مرغ مصرف كنند بجز موارد ابتلا و ياداشتن سابقه خانوادگي برخي بيماريها شامل : 1- چاقي 2- ديابت 3- بيماري هاي قلبي عروقي و فشارخون بالا 4- كلسترول خون بالا در اين افراد حداكثر سه عدد تخم مرغ در هفته به شكل تخم مرغ ساده و يا استفاده شده در ساير مواد غذايي همچون انواع كوكو ، كتلت وغير توصيه مي شود . با توجه به اينكه سفيده تخم مرغ غني از پروتئين است مصرف آن در بيماري فنيل كتونوري ممنوع است .
|